Allt om Anime

Anime, det japanska ordet för ’animation’, beskriver en mångfacetterad konstform som inkluderar alla slags animerade verk, oavsett genre, stil eller metod – bara de är gjorda i Japan. Även om den ofta förväxlas med andra animationer som bär dess unika estetiska stil, används termen ’anime’ strikt för att hänvisa till japansk animation. Även om de kan skilja sig mycket i stilar, är de alla ’anime’ i sitt hjärta.

Var kan man titta på anime?

Om du är ny i anime-världen, kan Netflix vara en bra startplats. De har nyligen lagt till många nya anime-titlar och har ett snabbt växande utbud av både serier och filmer. För de mer erfarne anime-entusiasterna rekommenderar vi Crunchyroll, som erbjuder en enorm samling av anime i hög kvalitet.

Neddykning i Anime Genrer

Anime är inte bara för en specifik åldersgrupp – det finns något för alla. Det finns många subgenrer att utforska, och det kan vara en utmaning att veta var man ska börja. Här är en översikt över fem av de mest framstående anime-genrerna, var och en riktad till en specifik målgrupp:

Shounen: Detta är animes som är inriktade på unga pojkar i åldern 12 till 18 år. Shounen är känt för sina episka berättelser om unga hjältar med superkrafter som embarkerar på fartfyllda äventyr. Berättelserna är ofta fyllda med fantastiska världar och minnesvärda karaktärer och fungerar ofta som inkörsporten till anime för många fans.

Shoujo: Shoujo-anime riktar sig mot unga kvinnor och tenderar att fokusera mer på kärlek, känslor och relationer. Dessa har ofta en mjukare ton och handling än shounen, men de bjuder på lika mycket njutning för alla tittare, oavsett kön.

Seinen: Detta är animes för vuxna män mellan 18 och 40. Även om seinen har många likheter med shounen, innehåller det mognare dialoger och scener som du inte skulle se i shounen. Våldet skildras mer grafiskt, och berättelserna tenderar att vara mer komplexa.

Josei: Denna genre riktar sig mot vuxna kvinnor, likt vad seinen är för shounen. Med en mer mogen dialog och ofta mer realistiska handlingar, handlar josei ofta om vuxna kvinnor som navigerar genom arbetsliv och romantik.

Kodomomuke: Denna genre är avsedd för barn under 10 år. Kodomomuke är ofta utbildande och lär barnen viktiga livslektioner, med unga hjältar som räddar dagen i varje episod.

Kom ihåg att dessa genrer bara är riktlinjer – det betyder inte att du inte kan njuta av en anime bara för att den är riktad till en annan målgrupp eller kön. Anime är en rik och varierad konstform som har något för alla att njuta av.