Indiana Jones filmerna i ordning

En av biodukens mest ikoniska hjältar är snart tillbaka på vita duken, och det med besked. Harrison Ford kommer snart att besöka den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes för att ge världspremiär åt den femte och sista filmen i Indiana Jones-serien. Enligt rykten kommer Disney att låta den ärrade arkeologen ta sig an den franska rivieran med en pampig röda mattan-premiär, över en månad innan den ordinarie premiären.

Filmen, som har fått namnet ”Indiana Jones and the Dial of Destiny”, tar oss med på ett nytt äventyr där Indy, spelad av en åldrande Harrison Ford, utforskar stranden, lyxhotellen och paparazzi-blixtarna tillsammans med sin guddotter, spelad av Phoebe Waller-Bridge. Mads Mikkelsen gör skurkerierna i denna spännande film. Förutom att möta Indy som en äldre man, får vi också chansen att se honom som en ung man igen tack vare digitala effekter.

James Mangold tar över regin från Steven Spielberg, som regisserade de fyra tidigare Indiana Jones-filmerna. Filmen blir den femte och sista i serien om den älskade hjälten. För oss vanliga dödliga blir biopremiären den 28 juni, men vi får alltså en försmak av filmen redan i maj under filmfestivalen i Cannes som pågår mellan 16-27 maj.

Här kommer de tidigare filmerna i ordning.

”Raiders of the Lost Ark” (1981): Indiana Jones, en äventyrare och arkeolog, får i uppdrag att hitta Arken från Förbundet i Egypten, som sägs ha enorma krafter. Han måste kämpa mot nazisterna som också vill åt arken.

”Indiana Jones and the Temple of Doom” (1984): Indy ger sig ut på ett uppdrag för att hitta en helig sten som har stulits från en indisk by. Han upptäcker en hemlig kult som utför människooffer och måste rädda byns barn från dem.

”Indiana Jones and the Last Crusade” (1989): Indiana Jones ger sig ut på en resa för att hitta sin försvunna far, en berömd arkeolog som söker efter Heliga Graalen. Indy slår sig samman med sin far och tillsammans står de emot nazisterna.

”Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” (2008): Indy möter en ung rebellisk kille och ger sig ut på en resa för att hitta en kristalldödskalle som sägs ha krafter från en annan värld. Han kämpar mot sovjetiska agenter och gamla fiender.

”Indiana Jones and the Dial of Destiny” (2023): Handlingen är ännu okänd, men Indy ger sig troligtvis ut på ett nytt farligt uppdrag fullt av action och äventyr. Filmen har ännu inte haft premiär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait