De 10 bästa animefilmerna för nybörjare.

Anime tillhör nu en av de mest populära genrerna och fortsätter att växa i popularitet. Anime är uppdelat i två kategorier: serier med flera episoder och långfilmer. Många animenördar gillar att se flera serier varje säsong, men till en början är nog filmer mer passande för nybörjare.
Långfilmer som man kan se klart på en sittning, istället för serier som kan sträcka sig i tiotals episoder är helt klart lättare att komma in i. Och här kommer listan med dom 10 bästa filmerna för nybörjare, den består av klassiska filmer i världsklass till mer nya hits.
Den här listan av animefilmer för nybörjare kommer hjälpa er in i den Japanska animationens värld, oavsett om du sett nån anime eller ingen alls. Och det är såklart inte försent för mer erfarna tittare att se filmerna om ni skulle missat någon i listan.

  • 10.Ponyo
  • 9.Stand by Me Doraemon
  • 8.Princess Mononoke
  • 7.Akira
  • 6.Howls Moving Castle
  • 5.REDLINE S2
  • 4.Tokyo Godfathers
  • 3.The Boy And The Beast
  • 2.YOUR NAME
  • 1.WEATHERING WITH YOU

10.Ponyo

Det är nog lätt för många att anta att de flestas första erfarenhet av anime är från en Studio Ghibli film. Ponyo är rekommenderad för nybörjare, även barn samt deras föräldrar. Den här familjevänliga fantasy animen släpptes år 2008 och är regisserad av Hayao Miyazaki.
Filmens huvudroll har den femåriga pojken Souske, han träffar den ikoniska guldfisken Ponyo som är precis lika gammal. Ponyos drömmer om att lämna havet, för att bli en människa. Ponyos pappa förbjuder henne från att besöka land och försöker att dra tillbaka henne från land till havet, detta gör så att magi uppstår i människornas värld.

9.Stand by Me Doraemon

Doraemon är en Japansk klassisk anime som har varit älskade av alla åldersgrupper världen runt sen den först hade premiär på 1970-talet. Stand by Me Doraemon är, Doraemon gjord i ny tappning med modern teknik till skillnad från förr,
är filmen animerad med 3D via dator.
I Stand by Me Doraemon så handlar sagan om när huvudpersonen Nobita Nobi möter en kattformad Doraemon, som ser ut att komma ifrån framtiden, tills dom skiljs åt. De 7 valda episoderna är perfekta för folk som aldrig sett Doraemon eller anime förut. Uppföljaren vid namn Stand by Me Doraemon 2 är också värd att se, och den kom ut 2020.

8.Princess Mononoke

För den största animefilmern och även den med bäst rating, så borde även nybörjare ta en titt på Princess Mononoke. Den animerade fantasyfilmen tog rekord när den släpptes, som en kassasuccé och var den filmen som dragit in mest pengar någonsin, när den släpptes 1997 i Japan. Den är också känd som en av Studio Ghiblis och Hayao Miyazakis mästerverk världen runt.
Princess Mononoke utspelar sig i Japan under Muromachi perioden (1336-1573). Man blir bekant med en 17årig man vid namn Ashitaka, den sista prinsen av en utdöende stam. Han träffar Prinsessan Mononoke vid namn San, Hon lever i skogen med vargarna. Ashitaka insisterar att dom ska kunna leva med varandra, i samma värld och gör stora uppoffringar för att hans dröm ska bli verklighet.

7.Akira

Akira har utan tvivel varit en del av vågen som spred autentisk Japansk animation ut i världen, sen den skapades av Katushiro Otomo 1988. Denna science fiction anime film är baserad på mangan som också är skriven av Katushiro Otomo, mangan publicerades år 1982 till 1990.
Den spännande sci-fi berättelsen utspelar sig i Neo Tokyo år 2019, Tokyo är förstört på grund av WWIII. Det finns två huvudpersoner som storyn handlar om i Akira, ledaren för Bosozoku gruppen, (ett japanskt motorcykelgäng) vid namn Shotaro Kaneda och hans barndomsvän Tetsuo Shima. Berättelsen blir lite mer invecklad när Tetsuo får övernaturliga krafter efter en motorcykelolycka.

6.Det levande slottet

Det levande slottet är en animerad film från 2004 som handlar om en ung flicka vid namn Sophie som träffar en magisk prinsessa vid namn Howl. Howl är tvingad att fly från den onda häxan Witch of the Waste, som vill ha honom för sin egen skull. Sophie beslutar sig för att hjälpa Howl och följer med honom och hans team till hans magiska slott, som kan fly och förvandlas till olika former. På vägen möter de en mängd olika karaktärer, inklusive en grym demon och en mystisk ung man vid namn Calcifer som hjälper dem att fly. Till slut lyckas Sophie och Howl besegra häxan och rädda världen från hennes ondskefulla planer. Sophie och Howl blir tillsammans och lever lyckliga i alla sina dagar i det levande slottet.

5.REDLINE

Redline är en animerad film från 2009 som handlar om en ung man vid namn JP som tävlar i den mest prestigefyllda bilracet i universum, Redline. Race-tävlingen hålls endast en gång var sju år på en planet vid namn Roboworld och det finns en mängd olika konkurrenter, inklusive den mäktige racerföraren Frisbee och den mystiska kvinnliga racerföraren Sonoshee McLaren.

JP har en dröm om att vinna Redline och hans vän och mekaniker Boichi hjälper honom att förbereda sig för tävlingen. När de anländer till Roboworld möter de en mängd olika karaktärer, inklusive den onda racerföraren Mr. Consciousness och hans team, som planerar att fuska för att vinna tävlingen.

Trots många motgångar och faror lyckas JP och hans team slutligen vinna Redline efter en spännande och actionfylld tävling. Redline är en film med hög fart och spänning som handlar om kämpande mot motgångar, vänskap och drömmar.

4.Tokyo Godfathers

Tokyo Godfathers är en animerad film från 2003 som handlar om tre hemlösa personer i Tokyo som hittar ett spädbarn i en soptunna en dag under julhelgen. De tre personerna, Gin, Hana och Miyuki, bestämmer sig för att hitta barnets föräldrar och få barnet tillbaka till sin rätta familj.

På sin resa möter de en mängd olika karaktärer och lär sig mer om varandras liv och bakgrund. Gin är en före detta skidåkare som hamnade på gatan efter en olycka, Hana är en hemlös transkvinna som saknar sin familj och Miyuki är en ung flicka som lämnades på gatan som barn.

Genom att följa ledtrådar och hjälp av olika personer de möter på vägen, lyckas de tre personerna till slut hitta barnets föräldrar. Tokyo Godfathers är en hjärtskärande och rörande historia om vänskap, familj och att hitta sin plats i världen.

4.The Boy And The Beast

The Boy and the Beast är en animerad film från 2015 som handlar om en ung pojke vid namn Kyuta som hamnar i en magisk värld där djur kan förvandlas till människor. Han träffar en djur-människa vid namn Kumatetsu, som är en odåga och oförmögen att ta hand om sig själv.

Kumatetsu är en djur-människa som är tänkt att bli den nästa härskaren över den magiska världen, men han är inte redo för det ansvaret. Kyuta beslutar sig för att hjälpa Kumatetsu att träna och bli en starkare kämpe, medan Kumatetsu lär Kyuta om djur-människans värld och lär honom att bli mer självständig.

Under sin resa möter de en mängd olika karaktärer, inklusive den onda djur-människan Iou och den gode djur-människan Takanao. Kyuta och Kumatetsu får också hjälp av Kyutas vän Kaede, som är en människa från den verkliga världen.

Till slut lyckas Kyuta och Kumatetsu besegra Iou och rädda den magiska världen. The Boy and the Beast är en hjärtlig och rörande historia om vänskap, att växa upp och att hitta sin plats i världen.

2.YOUR NAME

Your Name är en animerad film från 2016 som handlar om en ung flicka vid namn Mitsuha och en ung pojke vid namn Taki, som bor i två olika delar av Japan. Mitsuha bor i en liten by och önskar att hon kunde flytta till staden, medan Taki bor i Tokyo och önskar att han kunde flytta till landsbygden.

En dag börjar Mitsuha och Taki att byta kroppar med varandra när de sover. De vaknar upp i varandras kroppar och måste anpassa sig till varandras liv. Mitsuha måste hantera att vara en pojke i Tokyo medan Taki måste hantera att vara en flicka på landsbygden.

Genom att byta kroppar lär sig Mitsuha och Taki mer om varandras liv och om vikten av att respektera varandras olikheter. De lär sig också att de har en stark koppling till varandra, trots att de aldrig har träffats.

Till slut lyckas Mitsuha och Taki träffas och de inser att de är förälskade i varandra. Your Name är en rörande och vacker historia om kärlek, vänskap och att hitta sin plats i världen.

1.WEATHERING WITH YOU

Weathering with You är en animerad film från 2019 som handlar om en ung pojke vid namn Hodaka som flyttar till Tokyo för att starta ett nytt liv. Han träffar en ung flicka vid namn Hina, som har förmågan att påverka vädret med sin magi.

Hodaka är en ensam pojke som har flyttat från sin hemby på en ö till Tokyo för att starta ett nytt liv. Han träffar Hina, en ung flicka som har förmågan att påverka vädret med sin magi. Hina använder sin magi för att hjälpa människor som behöver det, men hon måste dölja sin förmåga för att inte bli jagad av myndigheterna.

Hodaka och Hina börjar arbeta tillsammans och hjälper människor att hantera oväder och andra väderrelaterade problem. De lär sig mer om varandras liv och om vikten av att hjälpa andra.

Till slut måste Hodaka och Hina bekämpa en mäktig och ond kraft som hotar att förstöra världen. Weathering with You är en rörande och vacker historia om vänskap, kärlek och att hitta sin plats i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait